Våland Kolonihage
våland kolonihage

Medlemsinfo - dine plikter


Som kolonist plikter du å:​

  • Holde parsellen i orden.​ "Hagen skal nyttes til pryd og/eller nyttevekster og drives som godt hagebruk. Styret skal føre tilsyn og kan gi pålegg om driftsendringer. Hagen må til enhver tid holdes fri for ugras, beskjæres og stelles." (Fra Den grønne boka)

  • ""§ 9.3

Medlemmene skal bruke og til enhver tid holde sin parsell / parsell og hytte velstelt og i pen og ordentlig stand. Medlemmene plikter også å holde ved like hekker eller annet hegn for sin parsellgrense og mot veiene og halve veien utenfor sin parsell.

Det forutsettes aktiv og jevnlig bruk av parsellen og at medlemmet deltar i det fellesskap som kolonihagen er ment å være. Manglende/lite bruk og tilstedeværelse uten at det er tatt opp på forhånd og begrunnet med særskilte forhold for en avgrenset periode, vil kunne bli ansett som mislighold av leieavtalen."

Fra vedtekter for kolonihager tilsluttet Norsk kolonihageforbund (se under). 

  • Fjerne nedfallsfrukt (det er rottemat).​

  • Utføre pliktarbeid i hage (delta i vårrydding, jobbe 4 timer/to lørdager i sesong samt ha kafévakt annethvert år. (Informasjon sendes pr e-post i begynnelsen av nytt år).​

  • Rydde bort hekkeavfall etter at hekkene er klippet (tidlig sommer & sen høst). Hekkavfall sørger parselleier å få fjernet. Hekkeavfall skal IKKE legges på brennplass.​

  • Holde hekk og halve stien utenfor parsellen fri for ugress.​

  • Sykle i gangfart.​

  • Holde trær på maks 3,5 meter.​

  • Fjerne eget hageavfall – enten i kompost på parsellen eller tas med hjem. ​

  • Betale utsendt hageleie 1 gang i året.​

  • Gi beskjed til styret om endring av e-post, adresse, telefon.​

Mislighold av pliktene dine kan føre til oppsigelse.

våland kolonihage

Medlemsinfo

  • Våland Kolonihage er en økologisk dyrknings hage. Det vil si – vi bruker IKKE kunstig fremstilt gjødsel, og vi bruker IKKE gift midler for å bekjempe udyr eller ugress.​

  • Alt som skal bygges, bygges om, forandres på, eller rives skal det søkes tillatelse fra styret.​ Følg byggeforskriftene (se under). Nå kreves det også byggesøknad til Stavanger kommune, men du skal først søke styret. 

  • Styret har styremøter en gang i måneden, fortrinnsvis 1. tirsdag i måneden. (ikke juli).​

  • Vannet til parseller er tilkoplet fra ca. 1. april til ca. 1. november. Dette kommer an på om det er frost i bakken. Merk: når vimpelen i flaggstangen er oppe, er vannet koblet til. Når vimpelen er tatt ned, er vannet stengt av.​

  • Brennplassen er åpen for å kaste greiner i tidsrommet 1. november til 1. mai. Merk: KUN greiner fra frukttrær og andre trær for kompostkvern - IKKE roser, solbær, hekk og annet hageavfall i plastsekker​

  • Stavanger Kommune/tilsynskomiteen utfører en tilsynsrunde i hagen om sommeren.​

  • I sommerhalvåret utfører representanter fra styret tilsynsrunder i hagen, hvor hver parsell blir vurdert (hagerunden). Dette skjer i forkant av styremøtene. De parseller som får anmerkning som ustelt/lite i aktivt bruk blir tilskrevet. Stavanger Kommune ønsker å bli informert om parseller som får positive og negative anmerkninger gjennom sesongen.​

  • Toalettene i Hagehuset er åpne hele året.​

  • På låven (øverste etasje) står en frakttralle som kan lånes til frakt av større/tunge ting. ​

  • Det er IKKE tillat å kjøre bil inne på Kolonihagens område.​

  • Det kan søkes styret om dispensasjon for frakting av materiell i hagen med lite kjøretøy – styret oppfordrer alle parselleier til å frakte materiell uten hjelp av motorisert kjøretøy! ​

  • Hagehuset kan leies av kolonister og andre til private arrangement – ta kontakt med utleie@vaaland-kolonihage.no 

  • En kan få kjøpt jord og gjødsel i kolonihagen – se monter for kontaktperson eller kontakte medlemmer i styret.​ I dyrkingssesongen setter vi en salgstralle like innenfor porten i helgene. Der kan du kjøpe og betale med Vipps.

  • Viktig informasjon gis på e-post og ved oppslag i monter.​

  • For uformell kommunikasjon, kan kolonister bruke Facebook- gruppen ″Litt av hvert om Våland kolonihage″.​

  • Kurs, foredrag & annet, finner dere i vårt Årshjul (se monter). ​

  • På høsten har vi premiering av dyrknings konkurranser og høstmarked. ​

  • På Miljøsøndag (som arrangeres årlig av Stavanger Kommune) er det utdeling av diplom for den mest Velstelte Kolonihagen i Stavanger.​

  • Søndager og helligdager er det ikke lov å jobbe med motorisert utstyr​.

  • Hvis det er noe dere lurer på, ta kontakt med medlemmer i styret (oppslag i monter) eller spør andre kolonister.​

våland kolonihage

Relevante vedtekter

  • Byggeforskrifter Våland Kolonihage (se knapp)

våland kolonihage

Styrets hagerunder

Punkt 11 i den grønne boka pålegger styret å føre tilsyn med at regelverket overholdes: 

"Hagen skal nyttes til pryd og/eller nyttevekster og drives som godt hagebruk. Styret skal føre tilsyn og kan gi pålegg om driftsendringer. Hagen må til enhver tid holdes fri for ugras, beskjæres og stelles. Den som ikke etterlever dette kan styret etter samråd med kommunens tilsynskomité utvise fra kolonihagen hvis manglene ikke rettes straks etter at varsel er gitt. På samme måte kan styret utvise leieren hvis oppførsel etter gjentatte påminnelser er slik at hageanlegget sjeneres. For øvrig skal styret sørge for at enhver leier anlegger og steller sin hage således at det hele anlegg virker pent og tiltalende. Avfall skal kildesorteres og leveres i henhold til kommunens normer for renovasjon. Avbrenning på den enkelte parsell eller foreningens fellesområde er forbudt."

Styret går hagerunder ca. 1 gang pr måned i sesongen april-september. Dersom du ikke overholder regelverket, kan du få anmerkning. Se skjemaet "Anmerkning etter hagerunde" under. Du kan også bli innkalt til pliktig samtale med medlemmer av styret der du blir bedt om å legge fram en plan for forbedring. 

I tillegg til bestemmelsene over, sjekker styret ved hagerunder at reglene i vedlegg 1 i den grønne boka overholdes:

"4.31  Bruken av parsellene.

Parsellen skal nyttes til pryd og/eller nyttevekster og drives som godt hagebruk. Styret kan gi pålegg om driftsendringer. Plantinger må ikke komme så nær nabo at denne sjeneres derav. Parsellene må til enhver tid holdes fri for ugress og alt som virker skjemmende for anlegget. Opplag av hyttemateriell er bare tillatt etter styrets anvisning. Leier må anlegge og stelle sin hage slik at det hele anlegg virker som en tiltalende enhet. Avfall skal kildesorteres og leveres i henhold til kommunens normer for renovasjon på det av styret anviste sted. Avbrenning på den enkelte parsell er forbudt. Bosscontainere må ikke overfylles."

Du kan lese mer i Den grønne boka (se under)

Det er også andre bestemmelser som styret sjekker på en hagerunde: 

"§ 9.3

Medlemmene skal bruke og til enhver tid holde sin parsell / parsell og hytte velstelt og i pen og ordentlig stand. Medlemmene plikter også å holde ved like hekker eller annet hegn for sin parsellgrense og mot veiene og halve veien utenfor sin parsell.

Det forutsettes aktiv og jevnlig bruk av parsellen og at medlemmet deltar i det fellesskap som kolonihagen er ment å være. Manglende/lite bruk og tilstedeværelse uten at det er tatt opp på forhånd og begrunnet med særskilte forhold for en avgrenset periode, vil kunne bli ansett som mislighold av leieavtalen." Fra vedtekter for kolonihager tilsluttet Norsk kolonihageforbund (se under). 

På hagerundene gir vi også ros til parsell-leiere som steller hagene eksemplarisk. På årsmøtet hvert år kåres den vakreste parsellen. 

våland kolonihage

Bygge hytte på parsellen?

Det er flere bestemmelser som regulerer bygg på parsellen. Skal du bygge ny hytte, må du først søke styret i kolonihagen. Etter det må du søke Stavanger kommune om byggetillatelse. Se kommunens bestemmelser ved å trykke grønn knapp. I tillegg bør du sjekke byggeforskrifter, Grønn bok og vedtekter. Søknaden til styret kan være den samme som du etterpå skal sende til Stavanger kommune. Vedlagt skal være målsatt tegning av grunnflate og fasade samt tegning som viser plassering på tomta.